GTranslate
Dutch English French German

Over Mijzelf

 

 

Mathieu van der Giessen


Toen ik in 1972 besloot pottenbakker te worden, was ik eigenlijk nooit dichter in de buurt van klei geweest dan toen ik als klein kind in de modder speelde. Ik volgde op dat moment, met veel plezier, een opleiding tot tekenleraar (die ik ook afgemaakt heb), maar had toch het gevoel dat mijn toekomst niet voor de klas van middelbare scholen lag. Ook vrij kunstenaar worden was niet wat ik wilde. Mooie gebruiksvoorwerpen maken, dat was wat mij aansprak.


                                                            overmijzelf1


Ik wist dus van begin af aan dat ik gebruikskeramiek wilde maken. De keramiekafdelingen van de kunstacademies hadden daar echter geen belangstelling voor, dus ik besloot het vak d.m.v. zelfstudie in de praktijk te leren. Als ik stoer wil doen, roep ik desgevraagd dan ook: ik heb geen opleiding gehad, dus ik word niet gehinderd door kennis. Natuurlijk weet ik wel beter. Ik heb niks van mijzelf, ik dank alles aan de pottenbakkers van vroeger en nu, die zo genereus waren hun kennis en ervaring aan het papier toe te vertrouwen, en, niet in de laatste plaats, aan de potten die zij nagelaten hebben. Potten van anderen, zowel oude als nieuwe, leren je niet alleen iets over hoe ze gemaakt zijn, ze dwingen je ook een standpunt te bepalen over wat je met je eigen werk wilt. Kan een vrij werkend kunstenaar misschien 'scheppen' zonder zich bezig te houden met wat anderen doen, een pottenbakker kan niet negeren dat er al duizenden jaren potten voor dagelijks gebruik gemaakt worden, en hij zal daar zijn eigen verhaal aan toe moeten voegen. Want dat verhaal, daar is het om begonnen, daarin onderscheidt zich een handgemaakte pot zich van een fabriekspot. Een handgemaakt kommetje vertelt de gebruiker het verhaal van de maker, z'n ideeën, z'n gedachten, z'n stemmingen. Het laat de hand van de maker zien. Het is waarschijnlijk daarom, dat veel pottenbakkers voor hun dagelijks gebruik niet alleen hun eigen potten, maar ook potten van collega's gebruiken; hun eigen verhaal kennen ze, het is boeiend om ook dat van een ander te horen.overmijzelf2


 

In 1976 ben ik mijn eerste pottenbakkerij begonnen in Schiedam, een paar jaar later ben ik naar Nijverdal verhuisd. Overeenkomstig de toenmalige, door de Engelse pottenbakker Bernard Leach geïnspireerde, tijdgeest, maakte ik aanvankelijk reducerend gestookt steengoed. Vanaf 1980 begon ik  te experimenteren met slibgoed. Het was de kennismaking met het werk van eigentijdse Franse slibgoedpottenbakkers als Claire Bogino en Paul Salmona, die mij deed inzien dat dit werkelijk mijn richting was. Vooral het directe en spontane maakproces, de zonnige, vrolijke uitstraling, en het kunnen putten uit volksaardewerk tradities uit eigen land, maar ook uit andere Europese landen, spraken me aan.  Sinds 1986 maak ik uitsluitend aardewerk met slibdecoraties en terracotta tuinpotten.                                

 

 

overmijzelf3

 

 

Bijna 20 jaar heb ik, naast het werken in mijn eigen pottenbakkerij, gedurende 1 of meerdere dagen per week als productiedraaier voor anderen gewerkt. Het is de beste manier om het draaien onder de knie te krijgen.
Ik heb weleens uitgerekend dat ik in die jaren wel een paar honderd duizend potten gedraaid moet hebben. Het is een ervaring die je op geen enkele andere manier kan opdoen.overmijzelf4

 

 

Naast het werken in mijn eigen pottenbakkerij, ben ik sinds 2002 als docent verbonden aan de keramiekafdeling van SBB-Gouda.

 

 

overmijzelf5