Tuinkeramiek

Al meer dan 35 jaar maak ik met plezier terracotta tuinpotten. Naast de bekende vogelpotten, bestaat het assortiment uit kleine en grote bloempotten, plantenbakken, vogeldrinkschalen, voederhuisjes en bleekpotten.

Een goede tuinpot is zowel poreus als vorstbestendig. De porositeit is van belang, omdat hierdoor, in combinatie met een goed afwateringsgat in de bodem, overtollig (regen)water kan verdampen. Tevens zorgt dit ervoor dat, in de zomer, de temperatuur van de wortelkluit niet te hoog oploopt. De combinatie van de door mij zelf samengestelde klei en de juiste baktemperatuur zorgt ervoor dat mijn tuinpotten poreus genoeg zijn en ook vorstbestendig.*

Bloempotten en plantenbakken maak ik in de regel op bestelling. Vraag naar mogelijkheden en prijzen. Bleekpotten (of trekpotten) worden gebruikt om groenten versneld te laten groeien (forceren) en ze tegelijkertijd te bleken. Groenten die daarvoor in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld bleekselderij, kardoen, zeekool en rabarber.

Rabarber wordt traditioneel in de winter geplant. Na twee à drie jaar is de plant geschikt om geforceerd te worden. Plaats de bleekpot, met deksel, in de winter over de plant. Doordat de temperatuur binnen de pot hoger is dan daarbuiten zal de plant eerder aan de groei beginnen. Door het gebrek aan licht in de pot bleken de stengels, waardoor er minder bitterzuren en meer suikers gevormd worden. De rabarber krijgt daardoor een zoetere smaak. Zodra de plant begint uit te lopen, kunt u de deksel er af en toe af halen om de groei te versnellen (de stengels trekken naar het licht). Na 6 tot 8 weken kunnen de eerste stengels geoogst worden. Laat de plant een jaar rusten en herstellen alvorens hem weer te forceren.

Zeekool wordt in het voorjaar geplant. Na een jaar is de plant geschikt om te forceren. Op dezelfde manier als de rabarber. Zeekool kan elk jaar geforceerd worden, maar het is goed om de plant na 3 jaar te vervangen.

* Over vorstbestendigheid: vorstbestendigheid wil zeggen dat de pot niet gaat afschilferen als gevolg van bevriezing. Staat er water in een pot, dan zal dit bij bevriezing uitzetten. Hier is geen pot tegen bestand, hoe hoog ook gestookt. Een te natte wortelkluit heeft hetzelfde effect. Het is dus van belang om voor een goede afwatering te zorgen, en potten, zo mogelijk, op potvoetjes of kiezelstenen te zetten, zodat het water goed weg kan.


Bleekpot Xl, voor o.a. rabarber en zeekool, H zonder deksel 47cm, € 95,00Bleekpot XXL, voor o.a. rabarber, H zonder deksel 57cm, € 195,00


Slacloche kl, H 25cm, Ø 25cm, € 29,00
Slacloche met deksel, H 25cm, Ø 30cm,   € 44,00


Rabarberpot L, H zonder deksel 42cm, € 72,00


Zeekoolpot, H zonder deksel 40cm, € 65,00


Klokmodel, H zonder deksel 38cm, € 65,00


Bleekpotten worden vanwege het hoge breukrisico niet verzonden. Zij kunnen na afspraak afgehaald worden aan de pottenbakkerij.

Om te checken of het door u gewenste model op voorraad is stuurt u een e-mail naar : info@pottenbakkerijdesmeltkroes.nl